Grafiker Denis Stéen

Stéen, grafiker med ateljé i Kamphavet sedan 1956Grafikern Denis Stéen är född i Östhammar 1929, studerade på Valands konstskola i Göteborg från 1952 fram till 1956 när han flyttade till Uppsala och kvarteret Kamphavet. Sedan dess har han gjort sig ett namn i både Sverige och utomlands. Idag är han dessutom både den äldste  och den som bott längst i kvarteret.


Hans verk finns representerade på Moderna Museet och en rad andra svenska institutioner, kommuner, landsting och i andra miljöer. Internationellt finns hans verk i samlingar hos de flesta grannländer, i Schweiz, Tyskland, Frankrike, USA och på andra håll i världen. Bland hans offentliga arbeten finns även väggmålningar i offentliga miljöer, mosaik och kopparrelief i kyrkobyggnader.


Författaren och kulturskribenten Asta Bolin beskriver Denis Stéen i Vår lösen så här:


”Framför allt är det den förtätade tystnaden som talar i hans svart-vita bilder, som fängslar mig personligen. På en utställning förra året frapperades jag av Stéens utpräglade integritet och komprimerade uttrycksfullhet i motiv, som uppenbarligen handlar om en gåtfull slutenhet i stängda portar och tillbommade fönster, men där man ändå tydligt kan känna hans behärskade intensitet av ett skeende som varit eller väntar på att äga rum.”


”Slitna fasader, sprickor i murar, klotter och spår av tidens hårdhänta framfart med byggnader, knutna till människors liv, tycks berätta ordlösa hemligheter om drömmar som aldrig kunnat förverkligas eller osynliga faror som hotar. Men där finns också humoristiska drag av ansiktsliknande fysionomier i tillskjutna fönsterluckor och reglerade dörrstycken, som appellerar till barnets magiska bildassociationer.”


Grafiken tar i många fall en början i miniatyrer skapade i tusch med stålpenna i en kreativ process som har sina rötter i kinesisk kalligrafi. De små bilderna projiceras på en platta av trä eller annat material som Denis Stéen sedan skär under vilket han också  vidareutvecklar bilden till något mycket mer än en kopia. Numera skannas miniatyrerna vilket gör det möjligt att i en dator kombinera flera miniatyrer och andra underlag till en ny bild. Somliga verk har ett ursprung i fotografier som behandlas på ett liknande sätt. Trycket sköter han själv i en egen press.


Hemsida: www.denissteen.se               

Denis Stéen är en av 12 grafiker som ställer ut på Galleri Strömbom till och med den 2 mars 2014.

Adress: Skolgatan 43, Uppsala.


Några bilder av Denis Stéen

Hans grafik presenteras här intill på  en egen sida. Sex bilder av Denis Stéen >>>>

   


Kameran är ett av hans redskap och förmågan att hitta motiv och komponera bilder märks  i en serie fotografier. Klicka på Över takåsarna som också finns här intill. >>>>


Nedan ett  fotografi som han tagit från ateljén och två från  Kyrkogårdsgatan i väster.